Merwede logo   Adres veld en zaal  |  Instagram    
  Merwede logo   HOME      NIEUWS      VERENIGING      COMPETITIE      JEUGD      SPONSORING      FOTO      CONTACT    
           
       
         
   

GESCHIEDENIS VAN DE CLUB

  JE BENT HIER:   MERWEDE   |   VERENIGING   |   ALGEMEEN   |   GESCHIEDENIS  
     
  Al sinds de oprichting op 19 juli 1938 verdedigen we onze rood-witte clubkleuren met veel enthousiasme en passie. Ondanks onze ‘ouderdom’ zijn we een club die bruist van levendigheid en ambitie, waarbij we kunnen steunen op tal van vrijwilligers en een grote groep aan (jeugd)leden. Merwede bloeit als nooit tevoren, timmert nadrukkelijk aan de weg en draagt een belangrijk steentje bij in de Sliedrechtse samenleving.

Met elkaar en voor elkaar zorgen we ervoor dat er iedere zaterdag gespeeld kan worden, een ieder op zijn of haar eigen niveau. S.K.C. Merwede kenmerkt zich als een vereniging waarin de ontspanning van haar leden centraal staat en we proberen met heel veel inspanning onze ambities te verwezenlijken.

Met zo’n 450 leden behoort Merwede tot één van de grotere korfbalverenigingen van Nederland. We hebben een prachtige locatie aan de Thorbeckelaan in Sliedrecht en tijdens de winterperiode spelen we onze thuiswedstrijden in de sfeervolle sporthal De Stoep.

Ereleden
Merwede kent 3 ereleden. Zij hebben een bijzondere staat van dienst binnen onze vereniging. Dit zijn Daan Struijk, Arie Huisman en Arend van der Waal.

Een overzicht van enkele hoogte- en helaas ook dieptepunten uit ons bestaan:
   
1938 OPRICHTING
De eerste wedstrijden werden gespeeld aan het einde van de Industrieweg. Van een degelijke accommodatie was natuurlijk nog geen sprake. Er werd provisorisch omgekleed en een clubhuis was er al helemaal niet.De bestuursleden van het eerste uur, waren Cees en Nel van Andel en Henk Costerus. De taken waren minder strak omlijnd als tegenwoordig. Als iemand namens Merwede het woord voerde, werd hij al gauw bestempeld als voorzitter. Maar enkele namen komen toch steevast bovendrijven uit de beginperiode. Cees van Andel en Gerrit Boelen (2 periodes) worden vaak genoemd.
   
1943 OORLOG
In de oorlogsperiode werd er mondjesmaat gekorfbald. Toen de Duitse bezetter er weet van kreeg dat er aan de Industrieweg een balspel werd beoefend, waar ook meisjes aan meededen, waren zij benieuwd geworden en gingen uit nieuwsgierigheid daar eens kijken en met volle uitrusting werden de ogen uitgekeken.
   
1952 MERWEDIAAN
De steeds groter groeiende vereniging moest natuurlijk geïnformeerd worden in tijden zonder internet en telefoon. ‘De Merwediaan’ werd als clubblad uitgegeven en valt tot op de dag van vandaag op de deurmat!

   
1953 JANTJE BAKKER
Op weg naar een uitwedstrijd in Dordrecht is op de dijk in Sliedrecht, Jan(tje) Bakker (12 jaar) bij een noodlottig ongeval om het leven gekomen.
   
1955 VERHUIZING HOBBEMAVELDEN
Aan de verhuizing naar de Hobbemavelden koesteren de club en onze oudste leden nog steeds warme herinneringen. Deze locatie, in het hart van Sliedrecht en aan de doorgaande Thorbeckelaan, werd vaak omzoomd door vele toeschouwers.

Hobbemavelden
   
1963 25-JARIG JUBILEUM
Op de foto, gemaakt op de jubileumdag (25 jaar) poseren Marrie Vogel, Bas Bot, Henk Mostert, Joop Diefenbach voorzittter Thijs van der Vlies, Riet Boeren en Adrie Mostert.

25 jarig jubileum
   
1970 BEZOEK PRINSES BEATRIX
In 1970 brengt Prinses Beatrix een bezoek aan Sliedrecht. Op de foto staat Dik Bakker in Merwede-tenue, maar wel met nette schoenen!

   
1973
OPRICHTING KNKV
Het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) is ontstaan op 1 juli 1973 na een fusie tussen de NKB en de CKB. De NKB (Nederlandsche Korfbal Bond) is opgericht op 2 juni 1903 en de CKB (Christelijke Korfbal Bond) was de Christelijke tegenhanger van deze bond en werd opgericht in 1919.
   
1978 40-JARIG JUBILEUM
Het bestuur onder voorzitterschap van André Verdijk poseert voor de foto tijdens het 40 jarig jubileum, met in het midden Arend van der Waal.Dit was ook de tijd van de broers Leen Mostert (50) en broer Adrie (45). Beide mannen hebben een zeer groot aandeel gehad in de opbouw van Merwede.

Bestuur 1978
   
1981 Verhuizing naar de ThorbeckelaanVERHUIZING NAAR HUIDIGE LOCATIE
De laatste verhuizing, begin jaren ’80 heeft de club bepaald geen windeieren gelegd. Op de huidige Thorbeckevelden groeide de vereniging gestaag van een kleine 200 leden uit tot een stabiele club die momenteel zo'n 450 leden telt.
   
1982 OVERLIJDEN RIEN VAN ZWEDEN
Onze voorzitter, Rien van Zweden, maakte deel uit van het recreantenteam. Tijdens de wedstrijd werd hij onwel en korte tijd later is hij nog diezelfde avond overleden. Toen het onheilsbericht ons als vereniging bereikte was het verdriet niet te peilen. Rien werd slechts 49 jaar.
   
1986 NAAR DE EERSTE KLASSE
In 1986 promoveerde Merwede 1 voor het eerst in haar bestaan naar de 1e klasse KNKV, toen nog de op twee na hoogste klasse van Nederland. Trainer van dienst was Joop Krijgsman.
   
1989 MERWEDE 2 NEDERLANDS KAMPIOEN
Merwede 2 speelt de finalewedstrijd om het Nederlands Kampioenschap met onder andere Paula van Eijl, Petra de Goey, Alexandra Schefferlie, Jacqueline Gort, Theo Struijk, Arjen en Jack van Beest, Theo de Bruin, Enno Verhoef en Nel ter Laak en wordt afdelingskampioen. Door dit Nederlands Kampioenschap dwong het promotie af naar het districtskorfbal.

Nederlands Kampioen
   
1994 INA VAN WOERKUM
Ina van Woerkum-van ‘t Hoff stierf na een slopende ziekte. We hebben zelden of nooit iemand meegemaakt met zo’n passie voor het korfballen als zij. Zwaar getekend door haar ziekte, bleef zij tot kort voor haar dood sporten.
   
1996 Kantinebrand in 1996KANTINEBRAND
Rampspoed blijft Merwede ook niet bespaard, in de zomer van 1996 brand de korbalkantine in zijn geheel af. De kleedkamers worden gespaard.
   
1998 MARCO STRUIJK
Op donderdagavond 12 februari 1998, ging de toen pas 20 jarige Marco Struijk, op weg naar de selectietraining in de Lockhorst. Tijdens de training viel Marco plotsklaps op de grond. Er was paniek onder de veelal jonge sporters. Er is nog geprobeerd om Marco te reanimeren. Echter zonder resultaat.
   
1998 Opening nieuwe kantineOPENING NIEUWE KANTINE
Dankzij de hulp van veel vrijwilligers kan er 2 jaar na de brand een nieuwe kantine worden geopend! Niet onvermeld mag blijven dat wij gedurende de bouwperiode, gastvrij onderdak bij onze buren, ijsclub de “Vriendschap”, vonden.
   
2000 KUNSTGRAS
Met de komst van een riant kunstgrasveld is Merwede aan het begin van het millennium klaar voor de toekomst.
   
2004 JAAP LUGTHART
Jaap Lugthart, speler in het recreanten-team kwam op treurige wijze om het leven. Jaap was sporter in hart en nieren. Op een van zijn duurlopen, werd een hartstilstand hem fataal. Jaap, een markant figuur met een duidelijk hoorbare stem, werd slechts 57 jaar. Het is sinds zijn overlijden een stuk stiller langs de lijn.
   
2008 OPRICHTING G-KORFBAL
Na meerdere malen een poging gedaan te hebben, lukt het uiteindelijk in 2008 om G-korfbal te introduceren bij Merwede. Onder leiding van onder andere Marjan Groenewegen, Karen Wagenmakers, Nel Broekzitter en Daan Struijk wordt dit met succes opgezet en versterkt dit het Merwede gevoel dat iedereen bij onze club hoort! Inmiddels zijn er meerdere G-teams bij Merwede en zijn de spelers volledig geïntegreerd in de vereniging.

G-korfbal
   
2009 KANGOEROECLUB
Onder aanvoering van Jeanine van Ballegooijen voegt Merwede in 2009 een nieuwe korfbalvorm in, namelijk de Kangoeroeclub voor de allerjongste Merwedianen.
   
2012 MERWEDE B1 LANDSKAMPIOEN
Onder leiding van coach Andreas Bikker weet Merwede B1 in Enschede het NK B-jeugd 1e klasse te winnen. Op 15 juni 2013 organiseerde Merwede zelf het NK voor deze teams.

Merwede B1 landskampioen
   
2016 Ben de Joode overledenBEN DE JOODE OVERLEDEN
Een markant en geliefd Merwediaan is niet meer onder ons. Ben de Joode vormde samen met zijn vrouw Bets jarenlang een koppel in het rekreantenteam. De laatste jaren genoten ze langs de lijn van kinderen en kleinkinderen. Geen uitwedstrijd te ver, geen tijdstip te gek. Ben en Bets waren er altijd bij.
   
2016 MERWEDE 1 NAAR DE OVERGANGSKLASSE
Voor het eerst in de historie van Merwede is het erin geslaagd kampioen van de eerste klasse te worden. In slechts twee jaar tijd klimt het team onder leiding van Enno Verhoef uit de tweede klasse omhoog naar de felbegeerde Overgangsklasse. Helaas blijkt deze stap iets te hoog gegrepen en het seizoen erop kan onder leiding van Arthyn Muller degradatie niet meer afgewend worden.

Overgangsklasse
   
2016 HOOFDSPONSOR: MERWEDE/MULTIPLAAT
MultiplaatVanaf het seizoen 2016/2017 ondergaan we voor het eerst een naamswijziging. Multiplaat Werkendam koppelt zich als hoofdsponsor aan onze vereniging voor de komende vijf jaar!

2017 BESTUURSWISSEL: NIEUW BELEIDSPLAN
In 2017 treedt het nieuwe beleidsplan in werking. Hier is door leden en bestuur hard aan gewerkt. Adri Lugthart (links) wordt tijdens de Algemene Ledenvergadering gekozen als opvolger van Rick Landa (rechts).

Rick Landa en Adri Lugthart
2018 NIEUW KUNSTGRASVELD
In de zomer van 2018 is hard gewerkt om het verouderde kunstgrasveld te vervangen. Helaas was dit niet helemaal gelukt voordat de voorbereiding begon waardoor veel teams bij Triade hun trainingen afwerkte. Onze dank is nog steeds erg groot dat ze ons zo hartelijk hebben ontvangen.

Tijsens de eerste thuiswedstrijden van het nieuwe seizoen opende wethouder Hanny Visser-Schlieker samen met een aantal jeugdleden in september officieel het nieuwe veld.

 
     
   
         
         
         
         
         
   

Vereniging

Competitie 

Jeugd 

Contact 

   
   

 

 

 

   
         
    Niet gevonden wat je zocht? Bekijk dan eens onze A-tot-Z pagina!    
         
    Bal  © Merwede/Multiplaat, korfbal sinds 1938 
Deze website is ontworpen en gesponsord door: Devaca